Tips voor bedplassen
Bed plassen in het kort
· Bed plassen onder de zes jaar is heel normaal.
· We spreken pas over bedplassen als een kind van 6 jaar of ouder ’s nachts nog niet de plas kan ophouden.
· Kinderen vinden bedplassen heel vervelend en doen dit dus absoluut niet met opzet.
· Adviezen voor ouders om goed om te gaan met bedplassen zijn; Laat u kindje niet (veel) drinken voor het slapen gaan en doe er als ouder zo luchtig mogelijk over
Het taboe op bedplassen
Op bedplassen rust een taboe. Er wordt zo min mogelijk over gesproken behalve met directe gezinsleden zoals grootouders of broertjes of zusjes. Ook de kinderen zelf willen er niet over praten omdat ze bang zijn om gepest te worden. Dat is ook de reden dat kinderen die bedplassen ook niet graag uit logeren gaan of mee naar schoolkamp willen. Sommige, vooral oudere kinderen, gedragen zich onverschillig als het over hun bedplassen gaat. Meestal is het zo dat kinderen geen raad weten met het probleem en het om deze reden ontlopen. Ze doen dan alsof het probleem niet bestaat onder het motto “als ik doe alsof het niet bestaat, is het er ook niet”. Doe er als ouder zo normaal mogelijk over en behandel het probleem luchtig.
Bedplassen per leeftijd
Bedplassen komt bij alle kinderen voor en is normaal onder het zesde levensjaar. Het wordt pas als een probleem ervaren als kinderen, die overdag gewoon zindelijk zijn, na de kleuterleeftijd nog geregeld in bed blijven plassen. Ruim 1 op de 6 kinderen van 6-jaar plast nog regelmatig in bed. De psychosociale belasting voor bedplassers is groot en het is daarom van belang er niet een echt probleem van te maken. Op oudere leeftijd kan bedplassen een obsessie worden voor het kind zelf en voor het hele gezin. Op volwassen leeftijd verdwijnt het meestal spontaan, hoewel er ook volwassenen zijn die nog in bed plassen. Ruim 15 % van alle zesjarigen en 5 % van de tienjarigen zijn ’s nachts nog niet droog. Voor de leeftijdsgroep tussen de vijftien en de achttien jaar is dat naar schatting 1,5 % .
Hieronder vindt u een tabel met bedplassers per leeftijd;
Zindelijkheid en bedplassen?
Een kind is pas zindelijk als het ook 's nachts zijn of haar plas kan op houden. In de regel wordt een kind pas zindelijk tussen het derde en zesde levensjaar:
· Kinderen worden zich bewust van de aandrang om te plassen rond het tweede levensjaar.
· Pas dan leren zij de bekkenbodemspieren te beheersen, wat nodig is om de plas op te houden.
We spreken pas van bedplassen als een kind van zes jaar of ouder 's nachts de plas niet kan ophouden en dagelijks 's nachts in bed plast. Het probleem met kinderen die in bed plassen is dat ze niet merken dat ze moeten plassen. Ze hebben nog niet geleerd om met het plas signaal om te gaan. Bedplassen komt niet doordat het kind te veel drinkt voor het slapen gaan of dat het te diep slaapt. Daarnaast gebeurd het bedplassen ook absoluut niet met opzet.
Adviezen tegen het bedplassen
Ter bescherming van het kindermatras kunt u een molton gebruiken:
Bekijk de molton
Als een kind na zijn/haar vijfde levensjaar nog in bed plast, kunnen de volgende adviezen helpen:
· Laat uw kind vlak voor het naar bed gaan altijd nog even plassen. Mocht het niet lukken dan is dat niet erg. Op deze manier verkleint u de kans op bed plassen gedurende de nacht.
· Straf u kind niet als het mis is gegaan maar zeg dat het jammer is dat het niet gelukt is.
· Complimenteer uw kind als het 's nachts goed is gegaan en het bed droog is gebleven.
· Lees u kind voor het slapen gaan een verhaaltje voor en ga elke avond op de zelfde tijd naar bed.
· Zonder luier slapen is beter omdat u kind dan pas merkt dat het fout is gegaan. Leg een plastic zeil onder het lakken zodat u het matras beschermd.
· Als het mis is gegaan laat uw kind dan helpen met het bed verschonen. Op deze manier laat u uw kind ook een stukje verantwoordelijkheid dragen..
· Drinken voor het slapen gaan heeft geen invloed op bedplassen. U mag u kind gerust wat te drinken geven voor het slapen gaan.
· Als u zelf naar bed gaat wek uw kind dan even en laat hem of haar even plassen.
Hoe kun je bedplassen het beste aanpakken?
• Wordt nooit boos op uw kindje. U kind vindt het zelf minstens net zo vervelend als u.
•Als het fout is gegaan zorg dan voor een rustige benadering en verfris samen het bedje.
• Laat uw kindje niet (teveel) drinken voor het slapen gaan én laat uw kindje plassen voordat het gaat slapen.
• Breng uw kindje op tijd naar bed en maak uw kindje wakker voordat u zelf gaat slapen om het te laten plassen.
• U kunt de sluitspier van uw kindje trainen door het te laten stoppen met plassen en weer door te gaan met plassen. Oefen dit regelmatig.
• Vanaf het zesde levensjaar kan je met een plaswekker gaan werken. Uw kindje draagt dan een vochtgevoelig broekje dat door middel van een snoertje is verbonden met een wek-apparaat. Dit apparaat dan een signaal af als er een druppeltje in het broekje komt waardoor kindje wakker wordt en naar het toilet kan gaan. Hierdoor leert uw kindje zelf wakker te worden als het moet plassen.
• Laat uw kindje rond het derde of vierde levensjaar zonder luier slapen waardoor het wakker wordt als het mis gaat. Leg in de begin periode meerdere handdoeken op het matrasje.
• Laat je kind zelf een schrift aanleggen, waarin het de natte en de droge nachten vermeldt.
• Beloon uw kindje voor elke droge nacht. Doe dit niet met een cadeautje, maar met extra aandacht.
Er zijn ook methodes die het bedplassen kunnen verhelpen.
·
De Kalendermethode
Als u kindje droog is gebleven gedurende de nacht laat uw kindje dan een zonnetje tekenen of een stickertje plakken op de kalender.
·
Kalendermethode met motivatiemethode (kalender en beloning)
Als uw kindje uit zichzelf wakker wordt om te gaan plassen beloond u uw kind. Daarna krijgt u kindje alleen een beloning als het bed ook echt droog is gebleven.
·
De plaswekkermethode
Bij de plaswekkermethode hoort een broekje dat in verbinding staat met een wekker. Als het broekje nat wordt, gaat de wekker af. Uw kindje wordt hierdoor wakker en gaat dan zelf naar de wc.
·
Wektraining (plaswekker met kalender en beloning)
Hierbij gebruikt beide de hierboven technieken, dus de kalender en een beloning.
Er zijn geen medicijnen die het bedplasprobleem oplossen. Wel zijn er middelen die de kans op bedplassen kunnen verminderen, maar helemaal droog slapen door deze middelen worden kinderen niet. Als u kind stop met de medicijnen begint het bedplassen vaak gewoon weer opnieuw. Medicijnen zijn niet aan te raden bij bedplassen.
Wat kunt u verder doen met bedplassen als het niet over gaat
Zo goed als elk kind wordt in de loop van de tijd vanzelf zindelijk, ook zonder behandeling. Als niets werkt en uw kind is het zesde levensjaar gepasseerd dan kunt u het bedplassen aanpakken met uw arts. Ook bij het consultatiebureau en de schoolgezondheidszorg kunt u terecht.