Kindermatras traagschuim

Visco elastisch polyurethaan schuim, meestal traagschuim genoemd, is oorspronkelijk voor de ruimtevaart ontwikkeld en kent vele benamingen zoals: nasaschuim, memoryfoam, geheugenschuim, tempur schuim, nasaschuim, comfortschuim of visco-elastisch schuim genoemd. Een goede traagschuimmatras biedt uitstekende gewichtsverdeling en een goed aanpassingsvermogen. Normale schuimsoorten veranderen meteen terug naar de originele vorm, terwijl traagschuim niet direct terug zal duwen maar langzaam terug komt naar de oorspronkelijke vorm. Traagschuim reageert op warmte. Het schuim wordt harder bij koude en zachter bij warmte. Een traagschuimmatras zal vooral zachter worden bij uitstekende lichaamsdelen zoals de schouders en heupen omdat daar meer warmte door wrijving ontstaat. Traagschuim past zich op deze manier perfect aan de vorm van je lichaam aan.

Omdat traagschuim zich zo goed aanpast aan de vorm van je lichaam, zijn traagschuimmatrassen zeker aan te raden voor mensen die lang op bed moeten liggen (om doorligwonden te voorkomen) en aan mensen met gewichtsproblemen of rugklachten. Tegenwoordig wordt traagschuim ook vaak gebruikt voor hoofdkussens. Een traagschuimmatras kan een open of gesloten celstructuur hebben. Dit wordt bepaald door de manier van productie. Bij geschuimd traagschuim is de celstructuur open en bij gegoten schuimen is de celstructuur gesloten. Matrassen met een open celstructuur zijn absoluut van betere kwaliteit, hebben een beter ventilerend vermogen en kunnen transpiratievocht beter wegvoeren, maar kosten ook aanzienlijk meer.

Geschuimd schuim ventileert beter en heeft een levensduur van zo’n 15 jaar.

Ten slotte speelt ook de dichtheid van het traagschuim een rol. Een hoge densiteit reageert anders dan een lage densiteit. De hoge densiteitschuimen voelen harder (massiever) en reageren langzamer, wat het overigens zwaarder maakt om te draaien in bed. Als de cellen kleiner zijn kan het ook automatisch minder ademen. Het wordt hierdoor warmer en neemt minder goed vocht op. Bij hogere densiteiten (65 kg/m³ tot 85 kg/m³) zijn meer warmte klachten en ligt men meer "vast". Voor kindermatrassen is een dun laagje traagschuim voldoende omdat een kindje veel minder weegt dan een volwassene.

Voor medische doeleinden wordt met een densiteit van 50 KG gewerkt omdat men hierop niet het gevoel heeft vast te liggen en het bij 24 uurs gebruik niet (te) warm wordt.

 

Kindermatras traagschuim